Evenimente sportive de fundraising: Ciclism și curse cu obstacole

Sportul a devenit modul prin care mii de oameni aduc schimbarea pozitivă în comunitățile lor. Evenimentele sportive de strângere de fonduri au reușit, în opt ani, să susțină cauzele locale cu peste cinci milioane de lei.

De la prima ediție de swimathon, organizată la Cluj-Napoca în 2009, s-a ajuns ca, în 2017, 11 fundații comunitare din țară să cheme oamenii să facă sport pentru cauzele în care cred, să treacă de linia de finish știind că prin reușita lor nu și-au depășit doar propriile limite, ci i-au ajutat și pe cei care nu pot. Fie că se numesc swimathon, bikeathon sau semimaraton, evenimentele sportive de strângere de fonduri sudează comunitățile și le oferă oamenilor ocazia să facă parte din schimbarea pe care și-o doresc.

În prezent, majoritatea celor 16 fundații comunitare din țară organizează un eveniment sportiv prin care strâng fonduri și unesc membrii comunității cu inițiativele locale. Indiferent de sportul în jurul căruia se desfășoară, un astfel de eveniment urmează același mecanism de funcționare în toate fundațiile comunitare. Organizațiile și grupurile de inițiativă vor înscrie proiectele sau cauzele în competiție; companiile și participanții-fundraiseri își vor alege cauza, iar în final, în ziua evenimentului, susținătorii vor dona pentru favoriții lor.

În cele 3 ediţii Braşov Heroes, de exemplu, s-au strâns fonduri în valoare de 117.000 lei pentru 35 de proiecte locale.  Evenimentul organizat de Fundația Comunitară Brașov constă într-o cursă de spectacole la care se pot înscrie localnicii indiferent de vârstă, ba chiar a participat și un cățel la cursa de familie. De-a lungul anilor, au fost finanțate programe de terapie pentru copii cu autism, opționale gratuite de arhitectură, consiliere pentru tinerii ieșiți din centre de plasament, campanii de sterilizare a câinilor fără stăpân și multe altele.

by Rares N.

La Făgăraș, curșa de obstacole este înlocuită cu un traseu, iar participanții vin cu bicicletele. Vorbim de Bikeathon, evenimentul sportiv care a reușit să adune în cele trei ediții peste 1800 de bicicliști care să pedaleze pentru 52 de proiecte locale.  Pe lângă cifre, cel mai bine redă reușita evenimentului chiar o participantă:

„Bucuria de a reuși a fost completată de bucuria și mai mare de a vedea copii, părinți, prieteni ieșind din casă și pedalând pentru cauze sociale! A fost un exercițiu fantastic de implicare comunitară, care trebuie repetat.” (Alina Zară-Pruneanu)

 

Fundațiile comunitare din Mureș și Covasna au reușit, la rândul lor să mobilizeze forțele locale prin organizarea de curse cu bicicleta. FC Covasna a organizat prima cursă  în 2012, fiind urmată de alte șapte ediții. „Pedalează pentru un scop bun”, așa cum a fost numită, a fost organizată atât în Sfântu Gheorghe, cât și în Târgu Secuiesc; la ediția din 2017, de la Târgu Secuiesc, 712 participanți au parcurs, în total, 11385  kilometri, iar din cei 18.360 lei strânși se va construi un loc de joacă pentru copii cu dizabilități și se vor amplasa suporturi pentru biciclete în oraș.

La Mureș, cursele de strângere de fonduri poartă același nume – „Pedalează pentru un scop bun!” – iar prima ediție a fost organizată în 2015. La ediția din 2017, evenimentul a avut loc în ziua Critical Mass, prin care au fost mobilizate resurse pentru dotarea grădinițelor din Târgu-Mureș cu biciclete fără pedale. Au pedalat pentru grădinițe 400 de copii și 150 de adulți, iar cu ajutorul lor Fundația a reușit să strângă 4.500 de lei pentru grădinițele din Târgu-Mureș.

117.000 lei
au fost strânși în cele 3 ediții Brașov Heroes