Evenimente sportive de fundraising: Cursele de alergare

Sportul a devenit modul prin care mii de oameni aduc schimbarea pozitivă în comunitățile lor. Evenimentele sportive de strângere de fonduri au reușit, în opt ani, să susțină cauzele locale cu peste cinci milioane de lei.

De la prima ediție de swimathon, organizată la Cluj-Napoca în 2009, s-a ajuns ca, în 2017, 11 fundații comunitare din țară să cheme oamenii să facă sport pentru cauzele în care cred, să treacă de linia de finish știind că prin reușita lor nu și-au depășit doar propriile limite, ci i-au ajutat și pe cei care nu pot. Fie că se numesc swimathon, bikeathon sau semimaraton, evenimentele sportive de strângere de fonduri sudează comunitățile și le oferă oamenilor ocazia să facă parte din schimbarea pe care și-o doresc.

În 2017, au fost organizate șase evenimente de alergare, de șase fundații comunitare din: Bacău, Galați, Iași, Odorheiu Secuiesc, Sibiu și Timișoara. Semimaratonul de la Bacău a adus la linia de start peste 700 de oameni în 2017, care au alergat pentru proiectele dedicate dezvoltării educației la nivel local.

Semimaraton Galaţi este un eveniment major pentru comunitatea de la malul Dunării. Organizat anual din 2014, cursa din 2017 a colectat fonduri în valoare totală de peste 50.000 de lei, care vor fi folosite pentru 13 proiecte din comunitate.

La 225 de kilometri în nord, la Iași, fundația comunitară organizează Cros pentru școli, un eveniment sportiv special, ce are drept scop strângerea de fonduri și investirea acestora în dezvoltarea comunităţilor şcolare. Este cel mai mare eveniment de fundraising prin alergare, pentru școlile ieșene. Prin acest eveniment, spune echipa organizatoare:

„Creăm acea țesătură civică prin care ideile bune sunt puse în aplicare, indiferent de unde pornesc: de la directori, profesori, elevi, părinți sau ieșeni care au un cuvânt valoros de spus pentru îmbunătățirea experienței școlare.”

În cele 3 ediții, ieșenii au reușit să strângă, în contextul Cros pentru școli, 382.503,37 lei prin fundraising, pentru cele 61 de proiecte ce le-au stârnit pasiune și empatia. Astfel, 3,466 de alergători au participat la îmbunătățirea mediului școlar, implicit la un Iași în care inițiativa crește.

Fundația Comunitară Odorheiu Secuiesc a ajuns, în 2017, la cea de-a șasea ediție a cursei „Run for it!”, unde peste 400 de participanți au alergat, în total, peste 4000 de kilometru în cele 3000 de ture pe care le-au făcut în jurul Parcului Central. Ediția a venit și cu câteva premiere pentru fundație și pentru comunitate – numărul alergătorilor s-a dublat și a fost cel mai mare număr de ONG-uri înregistrate, 34.

Devenit deja tradiție pentru comunitatea sibiană, Semimaratonul de pe străzile Sibiului este cel mai mare eveniment sportiv filantropic din România, iar din 2017, i-a fost adăugată cursa de 42 de km, evenimentul schimbându-și denumirea din SemiMaraton în Maratonul Internațional Sibiu. La cea de-a șasea ediție a evenimentului, care s-a desfășurat în 27 mai 2017, aproximativ 3.300 de alergători au luat startul, inclusiv, 100 de eroi maratoniști. Aceștia au fost susținuți de aproape 4.000 de donatori și, împreună, au reușit să  strângă circa 475.000 lei pentru cele 21 de cauze ale comunității sibiene.

 „Fiecare din noi poartă în el/ea o veste bună. Vestea bună este că nu știi cât de minunat poți să fii. Cât de mult poți să iubești! Cât de multe poți să realizezi!(Anne Frank). Când am citit aceste rânduri, mi-am amintit că am plecat de la SemiMaraton cu acest sentiment și cu încrederea în puterea noastră, a tuturor, de a face lucruri frumoase pentru noi și pentru Sibiu. Asta e pentru mine semimaratonul  – un eveniment care ne amintește cât de minunați suntem fiecare dintre noi și, mai ales, cât de minunați suntem împreună”, spune Anabela Târnovan, cadru universitar ULBS, membru în boardul FCS.

Fundația Comunitară Timișoara a văzut un imens potențial în organizarea evenimentelor sportive de strângere de fonduri încă dinainte de lansarea sa oficială. Fundația a beneficiat de o parte din finanțarea necesară înființării sale prin strângerea de fonduri la Timotion (51.092 lei).  Timișoara este primul oraș din România în care joggerii amatori s-au organizat într-o comunitate care promovează alergarea și le oferă ajutor în mod voluntar începătorilor, celor care își doresc să facă mișcare pentru sănătate. 

„Și pentru toți cei care vor veni, Timotion este un prilej să fie generoși, să se implice în comunitate, pentru a contribui la împlinirea unor proiecte locale. Fiecare participant poate dona taxa de înscriere pentru un proiect din comunitate a cărui realizare depinde și de noi”, echipa FC Timișoara

50.000 de lei
au fost strânși la Semimaratonul Galați 2017