Fundația Comunitară Banatul Montan în 2019

Acoperire Comunitară

 • 271 mii
  din populație cu acces la o fundație comunitară
 • Fundația Comunitară Banatul Montan în Total

  Acoperire Comunitară

 • 271 mii
  din populație cu acces la o fundație comunitară
 • Povești


  Programe


  Fundația Comunitară Banatul Montan

  “Ne pasă de Reșita, de Banatul Montan, de oamenii de aici și de viitor”. 30 de oameni cu acest crez au decis, în 2018, să-și unească experiențele, pasiunile și dragostea față de comunitate pentru a pune bazele celei de-a 19-a fundație comunitară din țară.
  Timp de un an și jumătate, Grupul de Inițiativă a demonstrat că orașul are suficiente resurse pentru a readuce încrederea în comunitate. Au atras de partea lor sute de aliați și parteneri, prin evenimente de fundraising organizate, au vorbit despre viziunea lor prin Căsuța Comunitară și au pus bazele schimbării prin proiectele pe care le-au susținut.
  “Suntem lucrători de tineret, profesori, antreprenori, funcționari publici și, cel mai important, implicați, activi și cu dorința de a face ceva. Altceva. Ne tragem curajul pentru a înființa o astfel de fundație din respectul pe care-l avem pentru locul în care creștem, muncim și din respect pentru oamenii care vor să schimbe și să-și dezvolte visurile, la un nivel micro sau macro”, se descrie echipa.

  Reșițenii au reușit să-și facă simțită prezența în oraș implicându-I pe localnici încă din primele luni de la crearea Grupului de Inițiativă. Căsuța Comunitară a fost un “pretext” pentru a vorbi despre viziunea lor și rolul unei fundații, în timp ce desfășurau diferite activități pentru copii. Organizatorii au pregătit ateliere de împletit brăţări, modelat baloane, face painting, personalizat insigne, modelaj în lut, pictură pe diverse obiecte şi twister. În fiecare weekend, Căsuța a devenit o “portavoce” pentru Grupul de Inițiativă.

  În același timp, împreună cu Bike Attack, membrii grupului au implicat reșițenii să facă sport pentru comunitate la evenimentul de fundraising AlerGând la pădure. Peste 400 de alergători au participat, iar banii adunați cu acest prilej au fost redirecționați pentru înființarea noii fundații.

  La finalul lui 2019, Fundația Comunitară Banatul Montan a reușit să strângă patrimoniul necesar conform legii, iar în ultima zi a anului au primit hotărârea judecătorească. Fundația cu numărul 19 a apărut în rețea.

  Pe mai departe, echipa își propune să îmbunătățească calitatea vieții din zonă, prin organizarea mai multor evenimente sportive, culturale, să acopere nevoile primare ale copiilor dezavantajați și să susțină educația lor, să promoveze Banatul Montan prin dezvoltarea unor trasee turistice și desigur, să susțină alte inițiative venite din comunitate.

  “Unii oameni nu mai au încredere că ei ar putea fi în măsură să schimbe ceva în viața județului. Noi știm că zona noastră are suficiente resurse pentru a readuce încrederea în comunitate, iar acest lucru îl putem realiza doar împreună. Împreună cu familia, prietenii și ceilalți locuitori care, la fel ca noi, vor să ofere un ‘acasă’ mai bun”, continuă echipa noii fundații.

  Contact