Fondurile numite

Un fond numit este modalitatea prin care o companie sau o persoană poate susține cauze locale într-un mod personalizat, conectat cu nevoile comunității și cu specificul său. Fondurile pot primi numele donatorilor, care stabilesc, împreună cu fundația, destinația banilor și procesul prin care aceștia ajung la proiectele din comunitate.

E ca și cum compania sau omul care donează ar avea propria fundație, dar fără să se încurce în proceduri birocratice și fără să piardă bani sau timp în acele proceduri. Fondul care poartă numele donatorilor îi reprezintă în totalitate. Ei hotărăsc în ce domeniu vor să producă o schimbare, care sunt oamenii în care au încredere să construiască schimbarea, cine sunt cei pe care îi vor ajuta.

De-a lungul vremii, au fost implementate fonduri numite cât mai variate. Au fost persoane care au decis să-și doneze ziua de naștere: în loc de cadouri, și-au rugat prietenii să doneze în favoarea unei cauze pe care și-au ales-o; așa a fost Fondul Dragoș Nicolaescu sau Fondul Alexandra, ambele din București. În același fel a funcționat și Fondul Auerbach – doi tineri soți au ales să-și folosească darul de nuntă pentru a finanța, timp de opt luni, activități la două centre pentru vârstnici și la Centrul comunitar Generaţii.

Pentru companii, un fond numit este o variantă de a investi strategic în comunitate și de a sprijini dezvoltarea comunității respective, așa încât aceasta să fie una sănătoasă, în care compania, la rândul ei, se poate dezvolta armonios. În aceste scopuri, au luat naștere fonduri numite dedicate educației: Fondul Electrogrup din Cluj, prin programul Collegium-Excelență, a contribuit la modernizarea mai multor școli și facultăți. Centric IT este fondul din Iași care oferă burse pentru elevii cu rezultate foarte bune la matematică și informatică, iar fondul Pambac, de la Bacău susține performanța tinerilor din domenii diverse, precum muzică, dans, teatru sau chiar informatică.

Alte companii, consiliate de fundațiile comunitare, se orientează spre proiecte care aduc comunitatea împreună, prin activități și ateliere. Aici intră Fondul Mega Image pentru comunitate, dezvoltat în parteneriat cu Fundația Comunitară București, fond care în patru ediții a redat oamenilor bucuria de a locui împreună, de a se cunoaște și de a face lucruri împreună, fie că a fost vorba de o sărbătoare a cartierului, de o competiție sportivă, un atelier de reparat biciclete sau de reamenajarea unor spații comune.

Există și fonduri numite dedicate sănătății și sportului, cum este Fondul Transgor Logistik, care, sub administrarea Fundației Comunitare Iași, a reușit să-și îndeplinească scopul visat: transformarea Iașului într-un oraș cât mai activ. Au fost susținute proiecte care au promovat mișcarea și sportul în diferitele ei forme: badminton, tenis de masă, ciclism sau chiar slackline.

Pe lângă aceste exemple, fondurile numite pot avea multe alte destinații și scopuri. Toate însă sunt guvernate de un singur țel: îmbunătățirea vieții oamenilor dintr-o comunitate.

 

 

 

 

 

255.000 lei
este suma cu care Mega Image a finanțat 24 de proiecte din București