Claca aduce din nou oamenii împreună

La Odorheiu Secuiesc, vechiul obicei sătesc al clăcii, în care oamenii se adunau şi munceau împreună, a reînviat într-o formă în care comunitatea are de câştigat.

Claca, munca în ajutor reciproc, aparţine în mod organic vieţii comunităţilor. Organizate în zile de sărbătoare, cu ocazia strângerii recoltelor, ridicatului unei case sau torsului de lână, clăcile defineau viața unui sat și întăreau spiritul de apartenență la o comunitate. În 2008, Fundația Comunitară Odorheiu Secuiesc a decis să readucă la viață acest obicei și să le ofere localnicilor un scop comun.

Prima ediția a Clăcii Urbane sau „Városi Kaláka”, cum îi mai spun localnicii, a avut loc în 2008, când peste 120 de voluntari din localitate, cu ajutorul unui ziar local și al Primăriei, au renovat locurile de joacă din patru cartiere. Proiectul a prins rapid rădăcini în comunitate și a continuat să crească de la an la an. În 2011, locuitorii au renovat singura zonă unde se putea face sport fără a plăti. Proiectul a fost evaluat la peste 60.000 lei, iar pentru realizarea lui au muncit 80 de voluntari, dintre care cel mai tânăr voluntar a avut 3 ani, iar cel mai în vârstă 74 de ani.

În 2013-2014, fondurile strânse pentru Clacă au ajutat la construirea unui parc pentru câini, la care au lucrat 25 de voluntari, iar un an mai târziu au construit o casă de povești în terenul de joacă centrală al Orașului.

Unul dintre cele mai mari proiecte ale Clăcii urbane: „Child-friendly Hospital” a fost implementat în perioada 2015-16. Fundația și-a propus să transforme secția copiilor din spital într-un mediu cât mai primitor, pentru că „procesul vindecării se face mai repede într-un mediu prietenos”, spune coordonatoarea proiectului. În 2017 s-au implicat tinerii pentru a crea un oraș mai colorat.

Prin „Claca urbană”, fundația comunitată a reînviat o tradiţie. A avut șansa de a cunoaşte valoarea muncii în comun, iar finanţatorii şi voluntarii s-au putut convinge că realizarea adevăratei schimbări depinde de implicarea lor.