Română (România)English (United Kingdom)

Fundatii Comunitare

 

Tineri și scurt-metraje

Camera boy

„48 for Teens” este doar unul din cele opt proiecte inițiate de tinerii sibieni și susținute din Fondul YouthBank. Alte inițiative ale liceenilor finanțate acoperă activități culturale, de timp liber, educație, social, voluntariat sau responsabilitate în trafic.

„48 for Teens” este numele unui concurs de filme scurte pentru liceeni din Sibiu, pasionați de scurt-metraje, care împărțiți în 10 echipe alcătuite din 2-4 membri au avut la dispoziție 48 de ore pentru a concepe, filma și monta un scurt-metraj pe o temă comunicată în ziua începerii concursului. Tema filmelor primei ediții a fost: Ce-ați face dacă ați mai avea o singură zi de trăit? Concursul a fost una din ideile de proiect propuse spre finanțare de către liceeni în cadrul programului YouthBank Sibiu, un program de educție non-formală și responsabilizare a tinerilor, care se desfășoară pe parcursul unui an școlar.

Fondul YouthBank în valoare de peste 11.000 lei a fost constituit tot cu participarea tinerilor cu vârste între 15 și 21 de ani, care au realizat acțiuni creative de atragere de fonduri.

Acest proiect a fost o experienţă unică pentru toţi membrii echipei de organizare, deoarece nici unul dintre noi nu a mai fost organizator principal al unui eveniment până acum. Cel mai important lucru pe care noi l-am învăţat este acela că până şi cea mai măreaţă idee se poate îndeplini, dacă există dorinţă de implicare, pasiune, forţă de muncă şi suport. Mai mult de atât, acest proiect ne-a învăţat să lucrăm în echipă, să folosim timpul într-un mod eficient, să ne descoperim calităţile şi să le folosim în beneficiul bunei colaborări. Chiar şi momentele dificile au avut de fapt un impact pozitiv asupra noastră. Ele nu au făcut decât să ne pună abilităţile la încercare şi au întărit legăturile dintre noi. (Corina Doican, liderul echipei Cinci pentru Film, care a organizat concursul de scurt-metraje „48 for Teens”)

YouthBank a fost lansat in 2006 la Cluj Napoca în cadrul inițiativei de constituire a Fundației Comunitare Cluj, fiind apoi implementat în plan local și de fundațiile comunitare din Alba, Bacău, București, Covasna, Iași, Mureș, Odorheiu Secuiesc, Oradea, Prahova, Sibiu și Țara Făgărașului. Pe parcursul anului 2013 tinerii liceeni din mai multe orașe din țară au strâns peste 140.000 lei cu care au susținut 70 de idei de proiect ale colegilor lor.

 

Programul ilustrează foarte bine principiile de funcționare ale fundației: de a implica oamenii din comunitate atât ca beneficiari, cât și ca participanți și donatori; de a dezvolta și multiplica resursele în beneficiul acțiunilor nonprofit în comunitate; de a susține idei noi ce îmbunătățesc calitatea vieții oamenilor.

Sigle site