Română (România)English (United Kingdom)

Fundatii Comunitare

Pledoarie pentru Filantropia Comunitara: cum putem dezvolta resursele, capacitatea si increderea la nivel local cu ajutorul practicii filantropice si de ce este importanta aceasta

Pledoarie coperta

Fundatia C.S. Mott este un sustinator devotat al dezvoltarii fundatiilor comunitare in lume, iar impreuna cu Fundatia Aga Khan, Fondul Rockefeller Brothers si Fondul Global pentru Fundatii Comunitare doresc sa intareasca  organizatiile care activeaza in domeniul filantropiei comunitare. 

Brosura „Pledoarie pentru Filantropia Comunitara: cum putem dezvolta resursele, capacitatea si increderea la nivel local cu ajutorul practicii filantropice si de ce este importanta aceasta”, ilustreaza ce se realizeaza prin filantropia comunitara si de ce poate aceasta sa sporeasca sustenabilitatea societatii civile si sa imbunatateasca rezultatele din domeniul dezvoltarii pentru comunitatile din jurul lumii. 

1680 de fundatii comunitare in lume in 2010

In ultimii zece ani, Europa a devenit incubatorul filantropiei bazate pe resurse locale, cu un numar de fundatii comunitare care a crescut cu 600%. Aceasta este cifra pe care o da The 2010 Global Status Report on Community Foundations (Raportul global despre fundatii comunitare 2010.)

Acest raport, realizat de organizatia Worldwide Initiatives for Grantmaker Support (WINGS), urmareste cresterea si dezvoltarea fundatiilor comunitare in toata lumea si este un ghid al activitatii filantropice.

Cifrele din 2010 arata o crestere spectaculoasa a filantropiei din surse locale in toata Europa. In 2000, existau in Europa 103 fundatii comunitare. Zece ani mai tarziu erau 631, un numar de sase ori mai mare.

Cresterea acestei forme de filantropie locala a fost sustinuta de ideile noi ale unei ”societati civile” deschise spre Europa Centrala si de Est si de raspandirea rapida a informatiei si ideilor prin internet.

“Fundatiile comunitare dau indivizilor, familiilor si sectorului de afaceri un instrument prin care sa se implice si sa dea ceva semnificativ inapoi comunitatilor in care traiesc,” spune Jane Humphries, Presedinte al Comitetului Consultativ in privinta Fundatiilor Comunitare WINGS. De aceea, acest model de filantropie continua sa castige teren in toata lumea.

La nivel mondial, numarul fundatiilor comunitare s-a dublat in ultimii zece ani, de la 905 in 2000 la 1.680 in 2010. O parte din crestere se datoreaza Americii de Nord, unde numarul fundatiilor comunitare a crescut mult in anii 2000-2003. Pe alte continente, numarul a ramas sub 100, desi se intrevede o crestere in Africa si Asia.

Acest raport amplu a fost pentru prima data publicat on line la Forumul WINGS din 2010 si il puteti consulta pentru amanunte din fiecare domeniu ce tine de fundatiile comunitare la adresa http://www.wings-community-foundation- report.com.

Sigle site